Om U-vendinger

Har du svært ved at følge med i hamsterhjulet?

Er du bekymret for, hvad vores høje tempo og forbrug betyder for mennesker og miljø?

Du er ikke alene
Det er ikke dig, der er noget galt med 
Og det behøver ikke være sådan

Dét er budskabet i podcastserien U-vendinger. I hvert afsnit hører du en historie om et menneske, som er sprunget ud af hamsterhjulet og forsøger at skabe et både menneskeligt og miljømæssigt mere bæredygtigt liv. U-vendinger handler om at gøre oprør og eksperimentere med nye veje – for både den enkelte og samfundets skyld.

Serien er tilrettelagt og produceret af Marie Chimwemwe Degnbol.

Musikken er af Uffe Holmsgaard Eriksen.

Du kan lytte til U-vendinger via din podcast-app eller her på siden.

HVORDAN OG HVORFOR?

Jeg vil formidle historier om mennesker, som er hoppet ud af hamsterhjulet for at forfølge et liv, som er mere bæredygtigt for både dem selv og planeten.

Det kan være vidt forskellige liv, de lever, og forskellige ting, de har skruet på. Det kan handle om arbejdsliv, det kan handle om hvor og hvordan man bor, det kan handle om hvordan man skaffer den mad og de ting, man har brug for. Det kan være historier om individualiserede måder at leve på og historier om at skabe et bæredygtigt liv sammen med andre, i fællesskaber.

Jeg vil lade personerne fortælle om deres liv – og om de processer de har været igennem. Jeg vil lade dem folde det ud meget konkret og praktisk, og jeg vil bede dem fortælle om de refleksioner erkendelser, de har gjort sig  undervejs.

For at skabe positiv forandring i både vores egne liv og i samfundet, må vi udfordre normen om, at det nu engang er nødvendigt, at vi ræser rundt i hamsterhjulet og bidrager til vækstsamfundet. Vi skal stille spørgsmålstegn i ord og handling. Vi skal insistere og vi skal eksperimentere.

Jeg tror ikke på den selvudviklingsbølge, som siger, at de eneste begrænsninger i vores liv er dem, der er inde i vores hoveder. Tværtimod mener jeg netop, at der er nogle stærke strukturer i samfundet, som i meget høj grad betinger os. Men jeg tror på, at vi som både mennesker og samfundsborgere er nødt til i langt højere grad at forsøge at tage mere magt over vores liv og vores fremtid. Tage aktivt stilling, udnytte det rum for handling, vi har, og udfordre strukturerne.

Jeg leder ikke efter mennesker, som jeg er 100% enig med, og jeg leder ikke efter eksempler, som lever op til Kants kategoriske imperativ om, at de bør kunne ophøjes til en model for os allesammen. Jeg leder efter historier, hvor nogen har vovet, eksperimenteret, reflekteret. Historier som både peger på det, der er galt med vækstsamfundet, og på nogle af de elementer og kvaliteter, som måske skal være byggesten i et bæredygtigt samfund.

/Marie Chimwemwe Degnbol, februar 2019.